Search
Close this search box.

Wat is een verslaving?

Verslaving is een complexe en ernstige aandoening, die het leven van mensen drastisch kan veranderen en zelfs kan vernietigen. Het is een ziekte, die zowel het fysieke als het mentale welzijn van een persoon kan aantasten.

Michael-1-1920w (1)

Geschreven door

Michael Oprins

Verslaving kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status of achtergrond.

Welke verslavingen zijn er zoal?

Voorbeelden van verslavingen zijn onder meer:

Drugsverslaving

Drugsverslaving is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door dwangmatig druggebruik, ondanks de schadelijke gevolgen. Het verandert de hersenfunctie en -structuur, wat leidt tot oncontroleerbare hunkering en gebruik. Verslavende drugs kunnen variëren van illegale stoffen zoals heroïne en cocaïne tot voorgeschreven medicijnen zoals opioïden.

Alcoholverslaving

Alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, is een chronische aandoening waarbij een persoon geen controle heeft over zijn drinkgedrag, wat leidt tot een sterke behoefte aan alcohol en het onvermogen om te stoppen met drinken ondanks negatieve gevolgen voor gezondheid en dagelijks leven.

Gokverslaving

Gokverslaving, ook bekend als pathologisch gokken, is een stoornis waarbij iemand niet kan stoppen met gokken, zelfs als dit negatieve gevolgen heeft voor hun financiën, relaties en werk. Het leidt vaak tot ernstige financiële problemen en emotionele stress.

Gameverslaving

Internet- en gameverslaving zijn vormen van gedragsverslaving waarbij iemand excessief tijd doorbrengt online of met gamen, ten koste van sociale, academische en beroepsmatige verplichtingen. Dit kan leiden tot isolatie en andere psychische problemen.

Seksverslaving

Seksverslaving wordt gekenmerkt door een obsessieve behoefte aan seksuele activiteiten en gedachten, die het dagelijks leven verstoren en relaties negatief beïnvloeden. Het kan leiden tot risicovol gedrag en emotionele problemen.

Andere verslavingen

Ook eetstoornissen, zoals boulimia en anorexia vallen hieronder.

Wat is het verschil tussen Lichamelijk of geestelijk verslavend?

Een verslaving kan zowel fysiek (lichamelijk) als mentaal (geestelijk) zijn.Fysieke verslaving ontstaat als het lichaam aan een stof gewend raakt. Er komen ontwenningsverschijnselen als de persoon stopt met het gebruik ervan.

Mentale verslaving is een sterk verlangen naar de stof en/of activiteit zonder fysieke afhankelijkheid.


Wat zijn de tekenen van een verslaving | Ben ik verslaafd?

Hoewel er geen vaste definitie bestaat wanneer iemand verslaafd is, zijn er wel enkele algemene tekenen, die daarop kunnen wijzen. Het is wel belangrijk om te onthouden, dat het mogelijk is om een verslaving te hebben zonder dat alle genoemde symptomen aanwezig zijn.

Verwaarlozing

De persoon verwaarloost belangrijke verantwoordelijkheden, zoals persoonlijk verzorging, werk, school of familie, om te kunnen gebruiken of een handeling te kunnen plegen.

Oncontroleerbare drang

De persoon heeft moeite om de drang iets te gebruiken (of te doen) onder controle te houden. Vaak kan men niet stoppen, zelfs niet als men dat eigenlijk wel zou willen.

Ontwenningsverschijnselen

De persoon ervaart fysieke en/of mentale klachten wanneer hij of zij stopt met het gebruik van de stof of activiteit. Je kunt hierbij denken aan: trillen, angst, depressie, zweten of misselijkheid.

Sociale problemen

Hierbij krijgt de persoon individuele begeleiding bij alledaagse taken en activiteiten, zoals het structureren van de dag, het plannen van afspraken, het aanleren van financiële vaardigheden en het bevorderen van huishoudelijke bekwaamheid.

Veranderingen in stemming

Deze vorm omvat begeleiding bij het opbouwen en onderhouden van sociale contacten, het verbeteren van sociale vaardigheden, deelname aan sociale activiteiten en het versterken van het sociale netwerk.

Tolerantie

De persoon heeft steeds meer van de stof of activiteit nodig om hetzelfde effect te bereiken als voorheen.

Geheimhouding

De persoon verbergt het gebruik of de activiteit voor anderen.

Behoefte aan een vrijblijvend gesprek?

Bij First Change zijn wij er voor jou!First Change verslavingszorg is gespecialiseerd in het bieden van hulp en begeleiding aan mensen die te maken hebben met een verslaving.

Wij hebben een team samengesteld van ervaren professionals die niet alleen de kennis en expertise hebben, maar ook begrip voor de uitdagingen waar onze cliënten mee te maken hebben. Sommige van onze medewerkers hebben zelf een achtergrond in verslaving en weten daarom als geen ander hoe het is om hiermee te leven.

Je staat er niet alleen voor!

Heb je zelf hulp nodig voor jouw verslaving? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact met ons op.