Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het 12-stappen Minnesota model

Het Minnesota model richt zich niet alleen op het beheersen van de symptomen van de verslaving, maar ook op het creëren van een blijvende verandering in de levensstijl en in het perspectief van de cliënt. 

Geschreven door

Michael Oprins

Verslaving kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status of achtergrond.

Artikelen / informatie punten

Wat is het 12-stappen Minnesota model?

Het 12-stappen Minnesota model is een unieke en effectieve benadering van de behandeling van een verslaving. Het Minnesota model richt zich niet alleen op het beheersen van de symptomen van de verslaving, maar ook op het creëren van een blijvende verandering in de levensstijl en in het perspectief van de cliënt. 

Op deze pagina kun je lezen wat het 12-stappen Minnesota model precies is, hoe het werkt en waarom het positief verschilt van andere behandelmethoden.

Het 12-stappen Minnesota model is ontstaan in de jaren 1950 in de Hazelden Foundation, een rehabilitatiecentrum in Center City, Minnesota. 

De behandelmethode is gebaseerd op het 12-stappen programma van Alcoholics Anonymous (AA) en richt zich op de behandeling van verslaving als een ziekte. Een ziekte, die het hele individu beïnvloedt, inclusief het lichaam en de geestelijke gezondheid. 

Binnen deze methode kijken we ook naar elementen van cognitieve gedragstherapie en familie-therapie.

De cliënt is zelf aan het roer

We moedigen cliënten aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun herstel en het ontwikkelen van gezonde relaties met anderen mensen in hun omgeving. 

De behandeling bestaat uit individuele sessies, groepstherapie en steungroepen. Cliënten worden aangemoedigd om alle 12-stappen uit het programma volledig te doorlopen.

We kijken naar de hele mens

Zoals gezegd werkt het 12-stappen Minnesota model door cliënten te helpen hun verslaving te begrijpen als een ziekte, die hen niet alleen fysiek beïnvloedt, maar ook op mentaal en emotioneel niveau. 

Cliënten worden aangemoedigd om hun verslaving te erkennen en dus zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun herstel.

Het model is gericht op het ontwikkelen van een zelf- en een emotioneel bewustzijn, wat inhoudt dat cliënten leren omgaan met de emotionele aspecten van hun verslaving en het leven in het algemeen. 

Dit kan onder meer door het aanpakken van angst, schuldgevoelens, woede en andere negatieve emoties. Cliënten worden aangemoedigd om betekenis en doel aan hun leven te geven.

Waarom het 12-stappen Minnesota model positief anders is

We richten ons niet alleen op het beheersen van de symptomen van de verslaving, maar kijken naar het hele individu.

  1. Een verslaving veroorzaakt vaak ook een emotionele leegte. Door ook te werken aan de geestelijke en emotionele gezondheid, kunnen cliënten leren omgaan met de onderliggende oorzaken van hun verslaving.
  2. Wij maken gebruik van de kracht van groepstherapie en steungroepen. Dit geeft cliënten de mogelijkheid om steun te vinden bij anderen, die een soortgelijke ervaring hebben. Het kan ook helpen bij het verminderen van gevoelens van isolement en eenzaamheid.
  3. Het 12-stappen Minnesota model is gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Het is bewezen effectief gebleken bij de behandeling van verslaving en het verminderen van terugval van cliënten.

Welke 12 stappen gaan we zetten?

  1. Ik erken het probleem van mijn verslaving en dat hierdoor mijn leven stuurloos is geworden.
  2. Ik geef toe dat ik hulp nodig heb.
  3. Ik aanvaard de geboden hulp.
  4. Ik maak een diepgaande en eerlijke analyse van mijn leven.
  5. Ik geef tegenover mezelf en tegenover een ander mens mijn misstappen en fouten toe.
  6. Ik ga op onderzoek naar mijn zwakheden en tekortkomingen.
  7. Ik werk aan mijn zwakheden en tekortkomingen.
  8. Ik maak een lijst van mensen, die ik pijn heb gedaan en schade heb -toegebracht.
  9. Ik zoek contact met mensen op de lijst en ben bereid om het bij ieder van hen weer goed te maken.
  10. Ik kijk voortaan kritisch naar mezelf en erken mijn eigen fouten.
  11. Ik probeer rust te vinden in mijn leven: dit doe ik door bijvoorbeeld meditatie, gebed of een ander ondersteunend ritueel.
  12. Ik geef mijn ervaring door aan anderen, die het nodig hebben.

Je staat er niet alleen voor!

Heb je zelf hulp nodig voor jouw verslaving? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact met ons op.