Search
Close this search box.

Contact

Heb je behoefte aan hulp voor jouw verslaving? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem gerust contact met ons op om een afspraak te plannen en te ontdekken hoe First Change je kan helpen.

Contact opnemen

[email protected]

Wij proberen altijd binnen 3 werkdagen terug te mailen.

Locatie

Axelsestraat 16

4537 AK Terneuzen

Bel ons

085-8200726

Maandag tot vrijdag 09:00 – 17:00 bereikbaar.

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over verslavingszorg? Bekijk onze FAQ-sectie voor antwoorden op veelgestelde vragen. We hebben de meest voorkomende vragen verzameld en beantwoord om je snel en gemakkelijk de informatie te bieden die je nodig hebt.

Ons team van specialisten werkt bij dagbehandeling van een verslaving volgens de Recovery-methode: een combinatie van psycho-educatie, zelfwerkzaamheid, groepssessies, bewustwording en ervaringswijsheid. Wij besteden aandacht aan wat verslaving precies is, hoe je gedragsveranderingen kunt bereiken en hoe je kunt omgaan met zucht/trek (craving). Ook zoeken we bij een dagbehandeling aansluiting bij het 12-stappenprogramma en de zelfhulpgroepen. Verder streven we naar abstinentie (vrijwillige onthouding) waarbij ook wordt gekeken naar eventuele verslavingscombinaties (cross-addiction) en onderliggende oorzaken. We kijken naar je levensverhaal en naar het verleden om daarvan te leren. We betrekken je naasten en je omgeving bij je herstel. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. We maken gebruik van de nieuwste psychologische bewezen technieken en cognitieve gedragstherapie. Verder staan we stil bij controle, zingeving en verandering.

De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand worden gehouden door je gedrag en gedachten. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van die gedachten en dat gedrag, nemen de psychische klachten af. Cognitieve gedragstherapie wordt toegepast bij veel psychische problemen en klachten en is daarvoor bewezen effectief gebleken. Het is wetenschappelijk bewezen dat ook verslaving goed met cognitieve gedragstherapie kan worden behandeld. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat deze behandelvorm een van de meest effectieve therapieën is. Tijdens de cognitieve therapie werkt de psycholoog nauw met je samen om jouw gedrag en gebruik te veranderen zodat je beter kunt functioneren.

Begrijpen wat jouw verslaving precies inhoudt helpt bij het creëren van de juiste mindset, zodat je de situatie leert accepteren om die vervolgens te gaan veranderen. Psycho-educatie is een behandelvorm waarbij we je voorlichting geven over wat er met je aan de hand is. Omdat verslaving aan een middel of een gewoonte een ingewikkelde, complexe aandoening is, maakt psycho-educatie een belangrijk onderdeel uit van dagbehandeling. Bij het ontstaan van verslavingsproblematiek spelen verschillende hersengebieden een voorname rol, en verslaving is een chronische hersenziekte. Door middel van psycho-educatie voorzien we je van de juiste informatie over jouw situatie en verslaving. Daarnaast leer je met psycho-educatie begrijpen waarom je je soms voelt zoals je je voelt, waarom
jij je in specifieke situaties op een bepaalde manier gedraagt en hoe je die gevoelens en gedragingen beter onder controle kunt krijgen.
· Door het verkrijgen van kennis en inzicht wordt het eenvoudiger om je verslaving een plek te geven. Verder krijg je praktische tips die je leren welke valkuilen je kunt verwachten en hoe je kunt omgaan met de psychische effecten van je verslaving.

Je staat er niet alleen voor!

Heb je zelf hulp nodig voor jouw verslaving? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact met ons op.