Wat is een interventie?

Wanneer iemand verslaafd is aan een bepaalde stof of activiteit kan het voor die persoon moeilijk zijn te erkennen, dat hij / zij een probleem heeft. Vaak heeft deze persoon de neiging om de verslaving te rationaliseren en de impact ervan op het leven te minimaliseren. 

Dit kan leiden tot isolatie en het verbreken van relaties met vrienden en familie.

Interventie is een process

Een interventie is een proces, waarbij vrienden, familie en geliefden van een verslaafd persoon samenkomen om hem of haar te helpen de verslaving te erkennen.

Het doel van een interventie is om de persoon in kwestie aan te moedigen de ernst van de verslaving in te laten zien en de aangeboden hulp te accepteren.

Wanneer is een interventie nuttig?

Er zijn verschillende redenen waarom een interventie kan worden uitgevoerd. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat de persoon in kwestie al een langere tijd verslaafd is, maar weigert hulp te zoeken.

Het kan ook zijn dat de verslaving recent is ontstaan en snel verergert, waardoor de familie en vrienden zich ernstige zorgen maken. 

Wat zijn de kosten van een interventie?

Wil je eerst weten wat een interventie kost? Neem dan contact met ons op.

Omdat elke situatie een andere aanpak vereist, kunnen we op de website geen prijs noemen. Een goede interventie is namelijk maatwerk!

Helaas wordt een interventie niet vergoed door de zorgverzekering, maar de behandeling van verslaving wel.

Twee soorten interventies.

De twee totaal verschillende interventiemodellen worden beiden gebruikt om mensen te helpen, die verslaafd zijn aan een bepaalde stof of activiteit, maar de benadering is wezenlijk anders.Beide modellen hebben hun eigen sterke punten.

De keuze voor een bepaald model hangt af van de specifieke situatie en de behoefte van de persoon waar het om draait.

Een getrainde professional van First Change verslavingszorg kan je helpen bij het kiezen van de juiste methode. En uiteraard ook bij het plannen en uitvoeren van de gekozen interventie.

Het Johnson model is een confrontatiemodel 

Een confrontatiemodel is een model, waarbij de persoon in kwestie wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn of haar verslaving. 

Dit gebeurt door middel van een geplande interventie, waarbij familie en vrienden bijeenkomen om de verslaafde persoon te confronteren en om hem / haar aan te moedigen om hulp te zoeken. 

Het Johnson model is vooral bedoeld om de verslaafde te laten inzien, dat hij / zij een probleem heeft en motiveert hem / haar de geboden hulp te accepteren.

Het Arise® model helpt de persoon zélf in aktie te komen

Dit model is meer gericht op het zelfsturend vermogen van de persoon in kwestie, zodat deze zelf de beslissing neemt om hulp te zoeken.

Het is een ondersteunend programma, dat het hele gezin en het netwerk van de verslaafde persoon betrekt bij het proces. 

Het Arise® model is een stuk minder confronterend dan het Johnson model. Het richt zich op het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de hulpzoekende.

Belangrijk om te weten!

Een interventie kan echter ook riskant zijn, als deze niet zorgvuldig wordt gepland en uitgevoerd.Het kan bijvoorbeeld averechts werken als de verslaafde persoon zich aangevallen of bekritiseerd voelt. Ook als er een akkoord wordt gegeven op een interventie, kan het niet 100% gegarandeerd kan worden dat de interventie slaagt. Het is daarom belangrijk om een interventie zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren.

Hierbij is First Change verslavingszorg de juiste professionele partner. 

Je staat er niet alleen voor!

Heb je zelf hulp nodig voor jouw verslaving? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact met ons op.