Dagbehandeling

Herstellen van een verslaving naast je opleiding of werk

Ben je verslaafd aan een middel zoals: cocaïne, 3-MMC, GHB, cannabis, alcohol, pijnstillers of medicijnen? Of kamp je met een verslaving aan bijvoorbeeld gokken, gamen of seks? Met dagbehandeling bij First Change kun je actief werken aan het herstel van je verslaving zonder dat je studie en/of werk eronder lijdt.

Dagbehandeling is een vorm van ambulante behandeling waarbij je proactief aan je verslaving werkt en ondertussen gewoon blijft studeren of werken. Dit betekent dat je dus niet in een kliniek wordt opgenomen. Je volgt bij dagbehandeling van een verslaving een interactief en intensief programma van twee dagen per week van 3 maanden lang. De dagbehandeling is een intensieve groepsbehandeling die wordt aangevuld met individuele gesprekken en nazorg. Een dagbehandeling is een goede keuze als je van je verslaving wilt herstellen terwijl je professionele leven gewoon doorgaat.

Wanneer zijn dagbehandelingen geschikt om te herstellen van je verslaving?

  • Als je studeert of werkt;
  • Als je wekelijks meerdere keren of zelfs elke dag uiting geeft aan je verslaving door het verrichten van een bepaalde handeling of het gebruik van een middel;
  • Als je geen ernstige fysieke klachten ervaart;
  • Als je proactief aan je verslaving wilt werken en daarvan blijvend wilt herstellen.

Wat houdt dagbehandeling bij een verslaving in?

Ons team van specialisten werkt bij dagbehandeling van een verslaving volgens de Recovery-methode: een combinatie van psycho-educatie, zelfwerkzaamheid, groepssessies, bewustwording en ervaringswijsheid.

Recovery-methode

Wij besteden aandacht aan wat verslaving precies is, hoe je gedragsveranderingen kunt bereiken en hoe je kunt omgaan met zucht/trek (craving). Ook zoeken we bij een dagbehandeling aansluiting bij het 12-stappenprogramma en de zelfhulpgroepen. Verder streven we naar abstinentie (vrijwillige onthouding) waarbij ook wordt gekeken naar eventuele verslavingscombinaties (cross-addiction) en onderliggende oorzaken.

Jouw verleden

We kijken naar je levensverhaal en naar het verleden om daarvan te leren. We betrekken je naasten en je omgeving bij je herstel. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. We maken gebruik van de nieuwste psychologische bewezen technieken en cognitieve gedragstherapie. Verder staan we stil bij controle, zingeving en verandering.

Nazorg voor blijvend herstel van een verslaving

Bij First Change vinden we het belangrijk dat je blijvend herstelt. Op die manier kun je na de dagbehandeling van je verslaving weer een positief en evenwichtig leven leiden. Clean worden is een enorme prestatie en de behandeling van verslaving stopt niet nadat iemand die verslaafd is met succes een detox heeft gedaan en is afgekickt van drugs. Nazorg is een vorm van doorlopende behandeling die wordt gegeven aan mensen die herstellen van een verslaving. Begeleiding naar maatschappelijk en functioneel herstel is een belangrijk onderdeel van de nazorg. De verleiding van de verslaving is voor veel mensen altijd in meerdere of mindere mate aanwezig. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt voor hulp wanneer je dat nodig hebt en om risicosituaties te herkennen. Bij First Change staan we altijd voor je klaar, ook als je dagbehandeling is afgerond.

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over verslavingszorg? Bekijk onze FAQ-sectie voor antwoorden op veelgestelde vragen. We hebben de meest voorkomende vragen verzameld en beantwoord om je snel en gemakkelijk de informatie te bieden die je nodig hebt.

Ons team van specialisten werkt bij dagbehandeling van een verslaving volgens de Recovery-methode: een combinatie van psycho-educatie, zelfwerkzaamheid, groepssessies, bewustwording en ervaringswijsheid. Wij besteden aandacht aan wat verslaving precies is, hoe je gedragsveranderingen kunt bereiken en hoe je kunt omgaan met zucht/trek (craving). Ook zoeken we bij een dagbehandeling aansluiting bij het 12-stappenprogramma en de zelfhulpgroepen. Verder streven we naar abstinentie (vrijwillige onthouding) waarbij ook wordt gekeken naar eventuele verslavingscombinaties (cross-addiction) en onderliggende oorzaken. We kijken naar je levensverhaal en naar het verleden om daarvan te leren. We betrekken je naasten en je omgeving bij je herstel. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. We maken gebruik van de nieuwste psychologische bewezen technieken en cognitieve gedragstherapie. Verder staan we stil bij controle, zingeving en verandering.

De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand worden gehouden door je gedrag en gedachten. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van die gedachten en dat gedrag, nemen de psychische klachten af. Cognitieve gedragstherapie wordt toegepast bij veel psychische problemen en klachten en is daarvoor bewezen effectief gebleken. Het is wetenschappelijk bewezen dat ook verslaving goed met cognitieve gedragstherapie kan worden behandeld. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat deze behandelvorm een van de meest effectieve therapieën is. Tijdens de cognitieve therapie werkt de psycholoog nauw met je samen om jouw gedrag en gebruik te veranderen zodat je beter kunt functioneren.

Begrijpen wat jouw verslaving precies inhoudt helpt bij het creëren van de juiste mindset, zodat je de situatie leert accepteren om die vervolgens te gaan veranderen. Psycho-educatie is een behandelvorm waarbij we je voorlichting geven over wat er met je aan de hand is. Omdat verslaving aan een middel of een gewoonte een ingewikkelde, complexe aandoening is, maakt psycho-educatie een belangrijk onderdeel uit van dagbehandeling. Bij het ontstaan van verslavingsproblematiek spelen verschillende hersengebieden een voorname rol, en verslaving is een chronische hersenziekte. Door middel van psycho-educatie voorzien we je van de juiste informatie over jouw situatie en verslaving. Daarnaast leer je met psycho-educatie begrijpen waarom je je soms voelt zoals je je voelt, waarom
jij je in specifieke situaties op een bepaalde manier gedraagt en hoe je die gevoelens en gedragingen beter onder controle kunt krijgen.
· Door het verkrijgen van kennis en inzicht wordt het eenvoudiger om je verslaving een plek te geven. Verder krijg je praktische tips die je leren welke valkuilen je kunt verwachten en hoe je kunt omgaan met de psychische effecten van je verslaving.

Je staat er niet alleen voor!

Heb je zelf hulp nodig voor jouw verslaving? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact met ons op.