Het Minnesota model richt zich niet alleen op het beheersen van de symptomen van de verslaving, maar ook op het creëren van een blijvende verandering in de levensstijl en in het perspectief van de cliënt.
Het 12-stappen Minnesota model is een unieke en effectieve benadering van de behandeling van een verslaving. Het Minnesota model richt zich niet alleen op het beheersen van de symptomen van de verslaving, maar ook op het creëren van een blijvende verandering in de levensstijl en in het perspectief van de cliënt.
Op deze pagina kun je lezen wat het 12-stappen Minnesota model precies is, hoe het werkt en waarom het positief verschilt van andere behandelmethoden.
Het 12-stappen Minnesota model is ontstaan in de jaren 1950 in de Hazelden Foundation, een rehabilitatiecentrum in Center City, Minnesota.
De behandelmethode is gebaseerd op het 12-stappen programma van Alcoholics Anonymous (AA) en richt zich op de behandeling van verslaving als een ziekte. Een ziekte, die het hele individu beïnvloedt, inclusief het lichaam en de geestelijke gezondheid.
Binnen deze methode kijken we ook naar elementen van cognitieve gedragstherapie en familie-therapie.
We moedigen cliënten aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun herstel en het ontwikkelen van gezonde relaties met anderen mensen in hun omgeving.
De behandeling bestaat uit individuele sessies, groepstherapie en steungroepen. Cliënten worden aangemoedigd om alle 12-stappen uit het programma volledig te doorlopen.
Zoals gezegd werkt het 12-stappen Minnesota model door cliënten te helpen hun verslaving te begrijpen als een ziekte, die hen niet alleen fysiek beïnvloedt, maar ook op mentaal en emotioneel niveau.
Cliënten worden aangemoedigd om hun verslaving te erkennen en dus zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun herstel.
Het model is gericht op het ontwikkelen van een zelf- en een emotioneel bewustzijn, wat inhoudt dat cliënten leren omgaan met de emotionele aspecten van hun verslaving en het leven in het algemeen.
Dit kan onder meer door het aanpakken van angst, schuldgevoelens, woede en andere negatieve emoties. Cliënten worden aangemoedigd om betekenis en doel aan hun leven te geven.
We richten ons niet alleen op het beheersen van de symptomen van de verslaving, maar kijken naar het hele individu.